Massage bij kanker


Steeds meer mensen worden helaas zelf of in hun nabije omgeving geconfronteerd met de ziekte kanker.
Het zet je wereld op z’n kop en je valt van het ene onderzoek in het andere.
Je wordt veel aangeraakt, denk maar eens aan alle onderzoeken, chemotherapie, radiotherapie en chirurgie.
Aanraking gericht op dàt deel van het lichaam waar de zorg nodig is. In deze situatie is het erg moeilijk om tot rust te komen. Een massage kan tijdens deze zware periode zorgen voor een betere nachtrust, angst en stress gevoelens kunnen sterk verminderen. Massage bij kanker biedt geen genezing maar draagt wel bij aan de kwaliteit van leven.
Massage voor mensen met kanker mag zolang er rekening wordt gehouden met de algehele conditie.
Dat betekent dat de massage duur, druk van de massage en het te masseren lichaamsdeel in nauw overleg met je afgestemd wordt.

De studie massage bij kanker bij ik gevolgd bij ‘Helder en Kadira’
www.massagebijkanker.nl.

Ik ben nu ook aangesloten bij het netwerk Massage bij Kanker.

Algemeen


Misschien denk je dat massage en kanker geen goede combinatie is.
Massage en kanker blijken echter een prima combinatie te zijn. Sterker nog, ik ervaar steeds vaker dat mensen met deze ziekte juist baat hebben bij een massage.
Ik denk alleen al aan de zachte aanraking van een massage of de aandacht die iemand op dat moment alleen voor jou heeft. Je hoeft gewoon even niets en kunt je mee laten voeren door de lichte subtiele strijkingen van een massage.
Bij een ziekte als kanker kun je te maken krijgen met slapeloosheid, moeheid, onverklaarbare pijntjes, onrust of een continue stroom van gedachten.
Vervelende zaken die er mede aan bij kunnen dragen dat je waarschijnlijk meer 'in je hoofd' zit en steeds vaker het contact met je lijf verliest.
Massage helpt je ontspannen waardoor je onder andere beter slaapt, verlichting van pijn hebt en meer rust ervaart.
Over de wijze waarop jij met deze ziekte en alles wat erbij komt, om kan gaan is geen standaard handleiding beschikbaar. Iedereen is anders en gaat op z’n eigen manier met de nieuwe situatie om.
Hetzelfde geldt ook voor steun binnen jouw omgeving. Hoe goed men ook steun kan bieden, soms wordt iets heel simpels als aanraken of aanraking gewoon vergeten.
Ik ben van mening dat alleen een gemeende aanraking al een enorme meerwaarde heeft. Zeker gedurende een ziekteperiode. Aanraking betekent dat iemand aandacht voor je heeft en er op dat moment simpelweg voor jou is. Massage is een bijzondere vorm van aanraken, zeker in zo’n vaak heftige periode. Tijdens een massage hoef je niets, mag je alles laten voor wat het is en gewoon even genieten. En, wellicht overbodig maar ik vind het wel goed om te vermelden dat een massage altijd is afgestemd op de situatie van jou op dat moment.

Massage is een bijzonder krachtige vorm van aanraken.
Massage bij kanker geeft geen genezing, maar kan wel een bijdrage leveren aan de kwaliteit van jouw leven.